u Družba Sestara Kraljice svijeta, Godišnji susret

SUSRET SESTARA PO SLUŽBAMA

 

            Nakon što su kućne poglavarice imale svoj redoviti godišnji susret, došle su na red i sestre po službama. Susret se održavao 01. -02. travnja 2014. U Dubravi. Sudjelovale su sestre: Ljuba Vukoja, Ana Oršolić, Slavica Mamuzić, Emanuela Grgić, Marija Ćavar, Ljubica Josić, Mara Ljuban, Cecilija Krešo, Jelenka Šarlija, Ružica Ljubičić i Katarina Jakovljević. Tema susreta je bila „Obraćenje u životu velikih biblijskih likova“, kao što su Mojsije, Ilija, Estera, Pavao, Marija Magdalena. Kroz njihov put obraćenja vodio nas je pater Niko Bilić SJ. Rad se sastojao od tri dijela: 1. Pater je ukratko iznio obraćenje pojedinog biblijskog lika, zatim je uslijedio individualni rad na temelju konkretnih pitanja, a sve bi završilo zajedničkim  osvrtom i iznošenjem osobnih doživljaja , iskustava, te eventualnih pitanja. Bog se ponovno pokazuje kao izvrstan pedagog, te Mojsija poziva po drugi put na sveto brdo gdje iskusni vođa Božjeg naroda doživljava iskustvo obraćenja i novu spoznaju Božje ljubavi. U svom životu i bismo se trebale pitati: Koliko poznajemo Božju ljubav? Kako postupamo s krivnjom u vlastitom životu? Koji je moj glavni grijeh?

            Cilj svakog istinskog obraćenja jest otkrivanje pravog lica pred Bogom što je prorok Ilija iskustveno doživio na vrhuncu svoje „karijere“. Tek u dijalogu s Bogom Ilija doživljava obraćenje i skida svoje maske. U susretu s Bogom i ja bivam pitana , kakvo je moje pravo lice?

Kraljica Estera u molitvi iznosi svoje stanje pred Bogom, uočava i priznaje svoj problem te traži pomoć na pravom mjestu svjesna da nema nikog drugog doli Boga jedinog koji joj može pomoći u nevolji koja je zadesila cijeli narod, a i nju samu.

Pavao, vatreni, legalni progonitelj Crkve doživljava preokret u svom životu koji ga od progonitelja, u 3 dana, čini propovjednikom Isusa Krista i njegova spasenja.

            Sustavna Kristova pedagogija najbolje se očituje na primjeru obraćenja Marije Magdalene. Njezino obraćenje ostvarilo se kroz sedam koraka: oslobođenje od „sedam zloduha“, posvećenje i praćenje Krista do Gologote, razočaranje koje doživljava podno križa, vjernost preko groba, novo razočaranje jer nema Gospodina kome je htjela iskazati posljednju počast, prepoznavanje u trenutku kada je i sama prepoznata, i na kraju, osamostaljenje i novi početak. Poput Marije Magdalene i mi se trebamo pitati, koji su to glavni preokreti – koraci – etape na mom životnom putu?

            Biblija je neiscrpno vrelo životne mudrosti u kojoj se očituje Božja pedagogija koja ne uništava našu ljudskost već ju usmjerava i daje joj novi smisao.

Ovo izviješće završit ćemo riječima p. Bilića uobličene u riječi molitve:

Daruj mi, Gospodine, novu priliku da upoznam kaki si bogat milosrđem. Povedi me u svoje visine. Daj mi hrabrosti da se povučem u tvoju pustinju gdje ćeš mi objaviti svoje sveto ime – ime smilovanja i ljubavi. Pokazat ćeš mi kako si mi privržen i kako me ljubiš. S poštovanjem se klanjam pred tajnom tvoje ljubavi. Pouči me, Gospodine. Daj da u mojim očima tvoj pogled sjaji. Daj da na mom licu svijetli znak Otkupitelja, znak da pripadam Tebi, Ocu, Sinu i Duhu Svetomu. Tada ću moliti ne samo da te slijedim, nego ću smjelo reći: Pođi sa mnom.“

 

s. Ljubica Josić i s. Katarina Jakovljević

Preporučeni postovi
Pošaljite nam e-mail:

Veselimo se Vašoj poruci, hvala.

Not readable? Change text. captcha txt