u Družba Sestara Kraljice svijeta, Školovanje

U zagrebačkoj je prvostolnici u subotu, 15. studenoga održana duhovna obnova za vjeroučitelje i vjeroučiteljice, odgojiteljice u vjeri i druge prosvjetne djelatnike te dodjela trajnih mandata u organizaciji Ureda za vjeronauk u školi Zagrebačke nadbiskupije.

Program je započeo duhovnom obnovom koju je predvodio prof. dr. sc. Tonči Matulić, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U predavanju pod naslovom Vjera je sastavni dio kulture, prof. Matulić je govorio o promjenama životnih prilika suvremenoga čovjeka te izazovima i razdorima koje one donose sa sobom istaknuvši upravo čovjekovu pobunu protiv Boga kao najstariji, najdublji i najrazorniji razdor. Govoreći o pokušaju potiskivanja vjere iz kulture te guranja vjere u privatnu sferu, prof. Matulić je konstatirao kako rascjep između vjere i kulture pretpostavlja i rascjep vjere i života.

„Društveni život je uvijek kulturni život jer kultura ne postoji niti može postojati izvan ili iznad društva. Kultura daje društvu okus, miris, boju, intonaciju, prepozntljivost oblika i sadržaja. Glavna obilježja i odrednice svakog društva su upravo njegova kulturna obilježja i odrednice. Kada bismo prihvatili tvrdnju da je vjera privatna stvar, tada bismo zajedno s time trebali prihvatiti i posljedice, a te su najprije da vjera nije odrednica i obilježje našega društva i da vjera nije sastavni dio naše kulture. Samo naše iskustvo se opire takvom zaljučku“, pojasnio je prof. Matulić. Napomenuo je kako je sudjelovati u izgradnji kulture danas najhitnija zadaća svih, a naročito vjernika kojima Isus Krist treba biti mjera i mjerilo za izgradnju kulture.

Vrhunac duhovne obnove bilo je misno slavlje koje je predslavio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

U svojoj se homilji Kardinal osvrnuo na evanđeosku prispodobu o talentima naglasivši kako moramo biti zahvalni i odgovorni prema darovima kojima nas Gospodina dariva. Posebno se osvrnuo na obilje talenata koje su dobili vjeroučitelji. „Dok gledam vas, drage vjeroučiteljice i vjeroučitelji, odgojiteljice u vjeri, prosvjetni djelatnici, dolazi mi ova misao ovo: koliko ste vi talenata dobili od Gospodina“, rekao je zagrebački Nadbiskup.

Poslije popričesne molitve dvanaest vjeroučitelja i vjeroučiteljica te dvadeset odgojiteljica u vjeri primilo je od zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josip Bozanić trajne mandate, a potom su svi vjeroučitelji i vjeroučiteljice te odgojiteljice u vjeri zajedno izmolili molitvu obnove poslanja. Jedna od njih je i naša s. Katarina Jakovljević.

Primateljima mandata Kardinal se na kraju svete mise posebno obratio.

„Danas ste vi vjeroučitelji i vjeroučiteljice primili mandat u ime Crkve. To će reći da u razredu dok poučavate vjeronauk ne nastupate u svoje ime, nastupate u ime Crkve. Crkva, taj misterij, Crkva koju je Isus osnovao, Crkva koja je posebni dar čovječanstvu. Budite toga uvijek svjesni“, poručio je vjeroučiteljima.

Preporučeni postovi
Pošaljite nam e-mail:

Veselimo se Vašoj poruci, hvala.

Not readable? Change text. captcha txt