u Družba Sestara Kraljice svijeta

Nacionalni susret redovnika, redovnica, Bogu posvećenih laika i laika povezanih s redovničkim zajednicama preko svjetovnih redova i bratstava u povodu proslave Godine posvećenog života održan je u subotu 14. ožujka u svetištu Majke Božje Bistričke. Organizatori susreta s geslom “Ja izabrah vas” (Iv 15,16) bili su Hrvatska biskupska konferencija i Hrvatska konferencija viših redovničkih poglavara i poglavarica. Susret je okupio oko 1000 posvećenih osoba i još toliko drugih vjernika.
Euharistijsko slavlje na prostoru Crkve na otvorenom bl. Alojzija Stepinca predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. U koncelebraciji bili su apostolski nuncij u RH nadbiskup Alessandro D’Errico, predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, predsjednik Vijeća HBK za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života dubrovački biskup Mate Uzinić, šibenski biskup Ante Ivas, varaždinski biskup Josip Mrzljak, križevački vladika Nikola Kekić, sisački biskup Vlado Košić, bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak, porečko-pulski biskup Dražen Kutleša, zagrebački pomoćni biskupi Valentin Pozaić i Mijo Gorski, imenovani krčki biskup fra Ivica Petanjak, generalni tajnik HBK mons. Enco Rodinis, predsjednik HKVRPP-a fra Jure Šarčević, kao i provincijali iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, te dvjestotinjak svećenika-redovnika.
U ulaznoj procesiji uz nadbiskupe, biskupe i provincijale, na prostor euharistijskog slavlja došle su i provincijalke.
Prije početka same mise, riječ dobrodošlice okupljenima, predvoditelju slavlja i nunciju uputio je predsjednik HKVRPP-a fra Jure Šarčević, OFMCap. Također je prisutne obavijestio, kako je za ovu prigodu papa Franjo uputio poseban blagoslov. Pismo koje je u Papino ime potpisao državni tajnik kardinal Pietro Parolin pročitao je nuncij D’Errico. U pismu se, između ostaloga, ističe kako Sveti Otac od svega srca želi da to slavlje bude prilika za obnovu zanosa i ljubavi za Krista, kako bi sve Bogu posvećene osobe s nadahnućem Duha Svetoga mogle živjeti vlastitu karizmu na Božju slavu i dobro bližnjih.
U homiliji je kardinal Bozanić istaknuo kako je to hodočašće u Nacionalnom marijanskom svetištu u Mariji Bistrici zahvala Bogu za ljepotu dara posvećenog života u Crkvi. S ovog mjesta poseban pozdrav upućujem vama, dragi redovnici i redovnice, te svima vama, Bogu posvećene osobe. Zahvaljujem Bogu za ovaj milosni susret s vama, kao i za dar vašega života i zvanja te izričem radost što u Crkvi u Hrvatskoj možemo posvjedočiti bogatstvo različitih karizmi i zajednica posvećenog života. Neka vas pokrene Duh Sveti da, kao duhovni sinovi i kćeri svojih utemeljitelja i utemeljiteljica, nastavite održavati živima karizme te ih, snagom istoga Duha koji ih je probudio, obogaćujete i prilagođujete, kako biste se što više stavili u službu Crkvi u našem vremenu, rekao je kardinal… Posveta Bogu govori o vašem odnosu s Bogom koji se živi u konkretnosti i radikalnosti trostrukih zavjeta koji očituju radost i ljepotu življenja Evanđelja i nasljedovanja Krista. Zavjet čistoće je vaša vjernost Bogu u Crkvi. Zavjet siromaštva je vaša nenavezanost da biste ostali slobodni za Boga u Crkvi. Zavjet poslušnosti je vaše potpuno predanje Bogu u Crkvi. To je evanđeoska radikalnost koja nije svojstvena samo redovnicima i redovnicama, ali u redovništvu se ona živi na proročki način, posvijestio je kardinal… Također ih je podsjetio, kako bi hrvatska crkvena i nacionalna prošlost bila siromašnija na svim područjima bez redovništva u njoj. Stoga, “našoj sadašnjosti potrebni ste vi, vaša ljubav i maštovitost, da biste na poziv pape Franje prigrlili budućnost s nadom, kao plod vjere u Gospodina povijesti koji nam nastavlja ponavljati: “Ne boj se, jer ja sam s tobom.” (Jr 1,8)”
Na kraju homilije kardinal je potaknuo na molitvu Gospodinu Isusu “da nas sve učini još više ljudima molitve, kako je i On bio dok je hodao ovom zemljom. Ugledajmo se u Presvetu Bogorodicu Mariju, ženu molitve, te svetog Ivana Pavla II. i blaženog Alojzija Stepinca, koji su u svom apostolatu bili neprestano uronjeni u molitvu. Neka nas na tom putu zagovaraju pred prijestoljem Svevišnjega. Mjera našega apostolskog djelovanja neka bude: što se više umnaža posao, neka se još više pojačava molitva. Crkva i narod naš hrvatski treba i očekuje vašu, našu molitvu”.
Prije nego je udijelio blagoslov, kardinal Bozanić rekao je kako je “lijepo je vidjeti ovoliko redovnica, redovnika, ovaj Bogu posvećeni narod. Vi ste blagoslov Crkvi i narodu u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Bog s vama računa, a narod vas treba”.
Pjevanje je tijekom euharistijskog slavlja animirao Redovnički band aid pod ravnanjem mo Vinka Karmelića uz orguljsku pratnju don Ivana Urlića.
Pobožnošću križnoga puta na bistričkoj Kalvariji u subotu 14. ožujka poslije podne završena je središnja proslava Godine posvećenog života u organizaciji Hrvatske biskupske konferencije i Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica s geslom “Ja izabrah vas” (Iv 15,16).
Križ su za vrijeme molitve nosili poglavari muških redovničkih zajednica, a svijeće poglavarice ženskih redovničkih zajednica.
Pobožnost je zaključena zahvalom koju je svim sudionicima dvodnevnog središnjeg događanja o Godini posvećenog života izrekao predsjednik Vijeća HBK za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života dubrovački biskup Mate Uzinić, potaknuvši ih čuvanje bogatstva karizmi, jer je to zalog budućnosti.

Preporučeni postovi
Pošaljite nam e-mail:

Veselimo se Vašoj poruci, hvala.

Not readable? Change text. captcha txt