u Nekategorizirano

U dvorani „Vijenac” Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta na Kaptolu u Zagrebu u utorak 26. siječnja 2016. održana je svečana akademija u povodu završetka Godine posvećenoga života koja je u Katoličkoj Crkvi trajala od 30. studenoga 2014. do 2. veljače 2016. Akademiju je organizirala krovna ustanova hrvatskoga redovništva Hrvatska konferencija viših redovničkih poglavara i poglavarica (HKVRPP).
Tom su prigodom dodijeljene nagrade te su prezentirani radovi s natječaja za književnost, likovnu umjetnost i fotografiju koji su organizirani tijekom Godine posvećenoga života. Predstavljen je i najširi izbor odabranih radova u zborniku književnih i likovnih radova Radost u zajedništvu te fotokatalogu Ljepote pogleda koji je HKVRPP izdala u zajedništvu s Glasom Koncila. Promovirana je i prva pjesma i videospot Anđel Gospodnji se moli pri HKVRPP-u nedavno osnovanoga Redovničkoga sastava Laus.
U prepunoj dvorani akademiji su nazočili kardinali Josip Bozanić i Vinko Puljić, predsjednik HBK Želimir Puljić, šibenski biskup Ante Ivas, dubrovački biskup Mate Uzinić, porečko-pulski biskup Dražen Kutleša, krčki biskup Ivica Petanjak, pomoćni zagrebački biskup Valentin Pozaić, pomoćni banjalučki biskup Marko Semren, generalni tajnik HBK Enco Rodinis, više časnih majki, provincijala i provincijalki te brojni drugi uzvanici.
Akademija je započela fotografskim prikazom ključnih sadržaja Godine posvećenoga života u Hrvatskoj nakon čega je najvažnije događaje riječima izdvojio predsjednik HKVRPP-a Jure Šarčević. Zatim je prigodno govorio predsjednik Vijeća HBK za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života biskup Mate Uzinić istaknuvši da je tijekom godine upoznao redovništvo u vrlo pozitivnom svjetlu. Uslijedila je dodjela nagrada autorima najuspjelijih radova na redovničkim natječajima.
Vijeće HBK za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života i Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica uputili su poruku u povodu završetka Godine posvećenog života i Dana posvećenog života 2016. Na početku ističu kako su u tijeku Godine posvećenog života, koja je započela 30. studenoga 2014., u Hrvatskoj održani brojni susreti. Tako su redovnici, redovnice i druge Bogu posvećene osobe sudjelovali u Drugom nacionalnom susretu hrvatskih katoličkih obitelji na Trsatu, a u Zagrebu je održan susret mladih redovnica i redovnika. Redovnički dani održani su ove godine na više mjesta nego što je to do sada bio slučaj, a u okviru Redovničkih dana u Zagrebu gostovao je i tajnik Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života mons. Jose Rodriguez Carballo.
Na kraju Godine posvećenog života u poruci se poziva na promišljanje je li “zajedničkim trudom, zalaganjima i projektima došlo do pozitivnog pomaka u životu i djelovanju Bogu posvećenih osoba u svjetlu postavljenih ciljeva” te potiče da se sa zahvalnošću sjeća nedavne prošlosti, s nadom prigrli budućnost i sa strašću živi sadašnjost”. Na razmišljanje svakoj zajednici, ali i svakoj Bogu posvećenoj osobi ostavlja se pitanje “u kojoj su mjeri redovnici i laici posvećeni u svijetu krenuli prema rubovima, prema svima koji su u potrebi ili u Crkvi i društvu zapostavljeni”.
Nadalje se ističe da su osobito redovnice, redovnici i ostale Bogu posvećene osobe pozvane navješćivati svima Božje milosrđe, a za to je pak potrebno najprije osobno prepoznati na sebi samome djelovanje Božjega milosrđa. Stoga se ističe da treba još snažnije naglasiti važnost pomirenja unutar zajednica i pomirenja s Bogom u sakramentu pomirenja. Za svakog redovnika, redovnicu i laika posvećenog u svijetu ovaj Izvanredni jubilej trebao bi biti poticaj na osobno obraćenje, no iskustvo milosrdnoga Boga valja i “komunicirati prema van” – temu milosrđa treba uvijek predlagati s novim zanosom i novim pastoralnim djelovanjem, poziva papa Franjo.
Posebno se ističe radost što su kao zaštitnici Godine milosrđa odabrana dvojica redovnika: sveti Pio iz Pietrelcine i naš sveti Leopold Bogdan Mandić., te najavljuje da će njihova tijela biti izložena na štovanje u bazilici Sv. Lovre izvan zidina od 3. do 5. veljače i u bazilici sv. Petra u Rimu od 6. do 11. veljače, a tijelo sv. Leopolda Bogdana Mandića bit će od 13. do 18. travnja također izloženo u župnoj crkvi Svetog Leopolda Bogdana Mandića u Zagrebu i u zagrebačkoj katedrali.
Papa poziva “Ići ususret svakoj osobi”, podsjeća se u dokumentu koji potpisuju predsjednik Vijeća HBK za ustanove posvećenoga života i družbe apostolskoga života mons. Mate Uzinić i predsjednik HKVRPP fra Jure Šarčević, te poručuje da Bogu posvećene osobe u središtu svoga zanimanja, svoga djelovanja, ali i svojih misli i svojih molitava, trebaju na prvom mjestu imati osobu te valja “izbjeći napast da osobu zanemarimo ili čak povrijedimo pokušavajući je smjestiti unutar naših očekivanja”. Ići ususret svakoj osobi, znači ususret svakome, bez ograničenja, izbjegavajući “napast da svoje djelovanje ograničimo na samo jednu naciju, samo jedno područje, samo pripadnike Crkve”, zaključuje se u poruci.
Na blagdan Svijećnice u Zagrebačkoj katedrali održano je završno slavlje Godine posvećeneog života i ujedno, Dan posvećenog života. Prigodno Euharistijsko klanjanje bilo je u 17 sati a sv. Misa, koju je predslavio Uzoriti kardinal Josip Bozanić bila je u 18 sati.
Na završnom slavlju u Đakovu su sudjelovale s. Terezija Šarčević Vrhovna voditeljica i s. Franka Bjelobradić. Iza Euharistijskog slavlja uslijedilo je druženje osoba posvećenog života i nadbiskupa mons. Đure Hranića.

Recent Posts
Pošaljite nam e-mail:

Veselimo se Vašoj poruci, hvala.

Not readable? Change text. captcha txt