u Udruga Prijatelja blagoslova

Korizmeni duhovni susret Udruge prijatelja blagoslova Marije Kraljice svijeta-Podružnica Split
U subotu, 05.03.2016. godine, u popodnevnim satima, članovi Udruge prijatelja blagoslova Marije Kraljice svijeta (nas 23) okupili su se u župi sv. Ivana Krstitelja na Trsteniku u Splitu da duhovnom okrepom raspolože svoja srca i dušu za blagdan Uskrsa koji nam dolazi ususret.
Duhovnu misao u ovoj godini Božanskog milosrđa i liturgijskom vremenu Korizme održao nam je dr. sc. don Ivica Žižić, liturgičar na KBFu u Splitu, koji je ovo druženje započeo zazivom naše nebeske Majke Marije „Prijestolje mudrosti – moli za nas“.
Misao ovog duhovnog susreta bila je sakrament pomirenja – pokore. Korizma je posebno vrijeme za slavljenje ovog sakramenta, a Izvanredna sveta godina milosrđa ove joj godine daje posebnu „težinu“. Sakrament pomirenja oblik je darivanja i susreta s milosrdnim Bogom. Taj nas sakrament stavlja i pred odluku i odgovornost u duhu Isusovih riječi: „Idi i ne griješi više“ (Iv, 8-11). Spoznaja vlastite grešnosti put je prema obraćenju – u konkretnim činima prema Bogu i prema bratu čovjeku. Temelj sakramenta pomirenja je vjera. Treba gledati Božjim očima na svoj život te priznati područja duhovnog života koja nisu u skladu s Bogom. U današnjem svijetu osjeća se kriza ovog sakramenta. Preveliki utjecaj svjetovnog potisnuo je i izbacio iz svijesti ljudi pojam grijeha i oproštenja. Pojedinac ostaje začahuren u svojoj grešnosti i ne može osjetiti Božju milost i blizinu, a upravo u sakramentu pomirenja Bog čovjeku oprašta i dolazi mu u susret (Lk 15,18-24). Sakrament pomirenja vraćanje je na pravi izvor utjehe, mira i sreće. To nije samo pokajanje i bol zbog počinjenog zla, nego radosno prihvaćanje dara oproštenja. Suze boli povezati sa suzama radosti zbog dara oproštenja.
Promišljanja don. Žižića o sakramentu pokore unutar konteksta posebnog milosnog trenutka ove svete godine milosrđa poziv su svima nama „da još svjesnije i dublje živimo svoj život u skladu s Bogom koji je punina pravednosti, ali i punina milosrđa“.
U nastavku susreta molili smo krunicu i slavili svečanu Euharistiju, a susret završili radosnim druženjem.

Predsjednica udruge Vanja Martinac

Recent Posts
Pošaljite nam e-mail:

Veselimo se Vašoj poruci, hvala.

Not readable? Change text. captcha txt