u Družba Sestara Kraljice svijeta

Družba sestara Kraljice svijeta – Božje djelo

 Naša Družba proslavila je svoj 60. rođendan. Za taj lijepi jubilej pripremale smo se kroz devet mjeseci molitvom. Kada se približio ovaj veliki dan, započele smo intenzivnu duhovnu pripremu kroz trodnevnicu koju su sestre, svaka prema svojim mogućnostima, organizirale u župama gdje žive i djeluju. Na sam dan proslave 6.10., kako i dolikuje, bilo je svečano i lijepo. Euharistijsko slavlje u župnoj crkvi sv. Mihaela arkanđela u Dubravi, gdje je naša glavna kuća, predslavio je p. Mijo Nikić DI u zajedništvu s braćom kapucinima iz samostana i župnikom iz Velike Gorice vlč. Norbertom Ivanom Koprivcem.

Na početku svete mise okupljene je pozdravio župnik i gvardijan fra Goran Rukavina te izrazio zahvalnost što se ova lijepa obljetnica naše Družbe događa baš u župi sv. Mihaela ark. Zahvalio je sestrama na svemu što čine u župi te potaknuo je okupljene vjernike da mole za sestre, napose za nova duhovna zvanja u našoj Družbi. Zatim je pozvao gospođu Antonetu Čibarić koja je u ime župljana uputila sestrama prigodnu čestitku te gospođu Dragicu Žnjidarec koja je uručila cvijeće vrhovnoj voditeljici Druže. U svom govoru gospođa Antoneta istaknula je poveznicu naše Družbe i župe sv. Mihaela u kojoj se odmah nakon Drugog vatikanskog sabora krenulo s liturgijskom obnovom. Istim tim putem krenula je i naša Družba od samih svojih početaka, stavljajući euharistiju u središte svoga života i rada. „Obljetnica postojanja i djelovanja vaše Družbe, koju vam iskreno čestitamo i povodom koje se zajedno radujemo, potiče nas i da istaknemo ono što čini vaš izravan doprinos vjerničkom i liturgijskom životu naše župe. Ponajprije su to djela župnog apostolata, koja u sebi objedinjuju niz različitih pastoralnih aktivnosti, a i potrebnih kompetencija vaših sestara“, rekla je Antoneta. Potom je navela niz konkretnih aktivnosti koje sestre vrše u župi. „Sudjelujući na ovom, za vašu Družbu i našu župu značajnom susretu kroz misno slavlje, želim završiti prekrasnim i poticajnim geslom vaše Družbe: „Da se u nama i po nama proslavi Bog!“

U svojoj propovjedi p. Nikić istaknuo je kako je 6. listopad 1963. godine povijesni dan za našu Družbu, ali je važan i za naš narod i za čitavu crkvu koju smo obogatile svojom Družbom i djelima služenja iz ljubavi. „Družba je Božje djelo, a ono se teško probija u ovome svijetu. Tako je bilo i s Vašom Družbom koja je na početku imala puno nevolja i poteškoća, ali je otac Utemeljitelj sve to nadvladao jer je radio po Božjem nadahnuću i uz pomoć revnih Božjih duša. 60 godina plodnog rada u Crkvi Božjoj nije mala stvar.  Isus je rekao da se stablo prepoznaje i vrednuje po svojim plodovima. A vaše je stablo veliko i plodovi su vašega apostolskog rada odlični“, poručio je pater Nikić okupljenim sestrama. „Gospodin, Bog tvoj, cijelog puta što ste ga prevalili nosio te je kao što čovjek nosi svoga sinčića.“ (Pnz 1,31b) Upravo nam to Bog poručuje danas prigodom proslave 60. godišnjice Družbe. On je uz nas i to je živa istina. Zato se ne trebamo bojati budućnosti, ako budemo čvrsto vjerovale da nas Bog nosi nas svojim ramenima, da nas drži u svojim rukama, da se brine za nas kao što se otac i majka brinu za dijete. Ono što mi sa svoje strane trebamo i možemo učiniti jest zahvalnost. Zahvalnost Bogu najbolji je način da dobijemo od njega nove milosti. „Evo moje sugestije Vama, drage sestre: budite uvijek zahvalne Bogu, a da to mognete biti, budite najprije ponizne.“ Program čitavog života sv. Pavao je sažeo u nekoliko redaka pišući Kološanima  3,12-17.“ Pater Nikić je sestrama poručio: „Obucite se u milosrdnu srdačnost, dobrotu, poniznost, krotkost i strpljivost… Odjeća koju obučemo na se, vidi se, ona bode druge u oči. Tako bi trebalo biti i s našom dobrotom, milosrđem, poniznošću,  strpljivošću i krotkošću. A povrh svega ljubav… ona je najsigurniji znak dobrog duševnog i duhovnog zdravlja. Tko nesebično i velikodušno ljubi, očituje snagu i zdravlje svoje osobnosti, a iznad svega potvrđuje da je dijete Božje, da Bogu pripada, da ima u sebi duha Božjega. Neka vas u tome prati moćni zagovor vaše zaštitnice Kraljice svijeta i zagovor dobrog našeg patra Ivana Jägera koji vas prati iz neba.“, zaključio je pater Nikić u svojoj propovijedi.

Nakon popričesne molitve sve prisutne sestre obnovile su zavjete iz pobožnosti i zapjevale ‘Tebe Boga hvalimo’. Zatim se okupljenima obratila vrhovna voditeljica s. Marina Lukač zahvaljujući predvoditelju euharistijskog slavlja na poticajnim riječima koje je uputio sestrama u svojoj homiliji. U kratkim crtama prisutnima je približila lik i djelo oca Ivana Jägera, Utemeljitelja Družbe sestara Kraljice svijeta. S. Marina napominje kako: „60 godina jest malo u odnosu na one zajednice koje slave 400, 800 ili više godina. No, mi smo ponosne na svoju godišnjicu i na sve što smo do sada ostvarile. Uvjerena sam da kroz ovih 60 godina, drage sestre, ostvarujemo to poslanje. Jer kada vas pogledam vidim iza vas rijeke prvopričesnika, krizmanika, mnoštvo pjevača koji su upoznali i naučili liturgijsko pjevanje, mnoštvo nahranjenih osoba, opranih i ispeglanih stvari, očišćenih crkava, mnoštvo starica i bolesne djece koje ste podvorile i razveselile, mnogo utješenih duša, kako mi žive, tako i pokojne sestre. Mogu samo reći: Hvala Ti, Bože, za požrtvovnost i ljubav mojih sestara, te svakodnevno sebedarje kroz proteklih 60 godina. Zahvaljujem i svakoj pojedinoj sestri. Sve ste jednako vrijedne i svaka je sebe ugradila u ovaj Božji projekt i tako izgradila našu Družbu. HVALA VAM OD SRCA. BOG NAM BIO NAGRADA.“ S nekoliko prigodnih riječi  posebno se obratila današnjim slavljenicama s. Vjeri Peroš koja je naša prva sestra i danas slavi isto onoliko godina koliko i naša Družba te s. Franki i Mariji koje danas slave 25 godina od prvih zavjeta. Te zaključila: „Otac Utemeljitelj je smjer našeg života lijepo sažeo u rečenicu: „NAŠ APOSTOLAT ŽELI OBUHVATITI SAV ŽIVOT POJEDINCA, ONE KOJI SU DUHOVNO NAJPOTREBNIJI I U OPASNOSTI SU DA SE ZAUVIJEK IZGUBE!“ i još: „LJUBIMO, ŽARKO LJUBIMO CRKVU. ONA JE PRODUŽENI KRIST U VREMENU!“

Poslije euharistijskog slavlja uslijedilo je druženje sa župljanima pod šatorom u dvorištu župne crkve te zajednički ručak s uzvanicima u fratarskoj blagovaonici. U popodnevnim satima sestre su posjetile grob našega Utemeljitelja i sretno se vratile u svoje redovničke kuće. Pred nama je novi dan u kojem smo pozvane svjedočiti ovome svijetu ljubav i milosrđe Božje u poniznosti, krotkosti i strpljivosti kako bi se u nama i po nam proslavio Bog.

s. Katarina Jakovljević

Preporučeni postovi
Pošaljite nam e-mail:

Veselimo se Vašoj poruci, hvala.

Not readable? Change text. captcha txt