(01) 285 91 80ds-kraljice-svijeta2@zg.t-com.hr Da se u nama i po nama proslavi Bog

O. Ivan Jäger je poznati pučki misionar, profesor, teolog i odgajatelj mladeži.

O. Ivan Jäger D.I. (1907-1988.)

Utemeljitelj Družbe sestara Kraljice svijeta

 

Kao pučki misionar prošao je diljem naše lijepe domovine i uvjerio se da mnoge župe nemaju svećenika. Vladala je prava duhovna pustoš u životu ljudi.

O. Ivan je htio pomoći u duhovnoj obnovi Crkve.
On je živio za Crkvu i ljubio je žarkim srcem. Potaknut Duhom Svetim, potrebama vremena i prvim odlukama Drugog vatikanskog sabora, odlučio je uz Božju pomoć osnovati redovničku zajednicu koja ima za svrhu: da njezine članice svoj život i sposobnosti posvete svetoj Crkvi u župskom apostolatu i to je glavna svrha ove redovničke družbe.

O. IVAN JÄGER

Rodio se 3. srpnja 1907. godine u Pakracu, gdje je pohadao osnovnu školu.
Gimnaziju je završio u Požegi, a nakon toga dolazi u Zagreb na Sveučilište, gdje studira povijest i zemljopis.
Od rane mladosti aktivno je radio u katoličkim organizacijama.
U Zagrebu je upoznao velikana hrvatske mladeži prof. dr. Ivana Merza. Suradnja i prijateljstvo s njim ostat će duboko ukorijenjena u njegovoj duši cijeloga života.
U dvadesetoj godini svoga života stupa u Družbu Isusovu u Zagrebu. Poglavari ga, nakon redovničke formacije, šalju na studij filozofije i teologije u Njemačku i Belgiju. Za svečenika je zaređen 24. kolovoza 1936. u Louvenu.
Družba mu povjerava razne i odgovorne dužnosti: od duhovnika i i direktora u poznatoj gimnaziji u Travniku, odgajateljskih službi u Dubrovniku, Zagrebu, Đakovu. Niz godina bio je profesor u Đakovu, Zagrebu, Zadru, Rijeci. Sedam godina bio je župnik u Turnju, pastoralno je pomagao u više župa Zadarske nadbiskupije. Bio je poznati duhovnik kako redovnica, svečenika, tako i laika.
Osnovao je u vlastitom narodu redovničku družbu, koju stavlja pod zaštitu Marije Kraljice svijeta.
Svoje planove i odluke donosio je pred svetohraništem, gdje je svakodnevno molio.
Uz sestarsku družbu osnovao je podružnicu Marijine blagoslovne zajednice. Preko 600 članova MBZ svaki dan moli za Crkvu, svečenike i potrebe Svetoga Oca.
Revno je nastojao da što više obitelji upozna i uzljubi Mariju. Mnogi ožaloščeni, očajni, siromašni dolazili su Patru i tražili utjehu, pomoć, toplu riječ. Nikad nikoga nije odbio. Bio je čvrsto uvjeren da svaki čovjek može pomoći Kristovoj Crkvi. Sve je pozivao na apostolat: od najmladih do najstarijih, od neukih do najučenijih.
Zauzeto je radio na izdavačkoj djelatnosti. Na hrvatski je preveo preko trideset knjiga za duhovni život laika, redovnica i svečenika, pisao mnoge članke, u kojima je poticao vjernike na krepostan kršcanski život.
Umro je u kući sestara Družbe Kraljice svijeta u velikoj Gorici, 27. kolovoza 1988. godine. Ispraćen velikim brojem svečenika, časnih sestara i vjernika, pokopan je na Mirogoju 30. kolovoza.

25. godišnjica smrti oca Ivana Jägera

Sestre su posjetile grob oca Utemeljitelja na blagdan Svih svetih.  Molitvom, upaljenim svijećama i cvijećem sa zahvalnošću prisjetile se velikih dijela koja je za nas učinio.
Pošaljite nam e-mail:

Veselimo se Vašoj poruci, hvala.