O. Ivan Jäger je poznati pučki misionar, profesor, teolog i odgajatelj mladeži.

jager_foto

O. Ivan Jäger D.I. (1907-1988.)

Utemeljitelj Družbe sestara Kraljice svijeta

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

 

Kao pučki misionar prošao je diljem naše lijepe domovine i uvjerio se da mnoge župe nemaju svećenika. Vladala je prava duhovna pustoš u životu ljudi.

O. Ivan je htio pomoći u duhovnoj obnovi Crkve.
On je živio za Crkvu i ljubio je žarkim srcem. Potaknut Duhom Svetim, potrebama vremena i prvim odlukama Drugog vatikanskog sabora, odlučio je uz Božju pomoć osnovati redovničku zajednicu koja ima za svrhu: da njezine članice svoj život i sposobnosti posvete svetoj Crkvi u župskom apostolatu i to je glavna svrha ove redovničke družbe.

O. IVAN JÄGER

Rodio se 3. srpnja 1907. godine u Pakracu, gdje je pohadao osnovnu školu.
Gimnaziju je završio u Požegi, a nakon toga dolazi u Zagreb na Sveučilište, gdje studira povijest i zemljopis.
Od rane mladosti aktivno je radio u katoličkim organizacijama.
U Zagrebu je upoznao velikana hrvatske mladeži prof. dr. Ivana Merza. Suradnja i prijateljstvo s njim ostat će duboko ukorijenjena u njegovoj duši cijeloga života.
U dvadesetoj godini svoga života stupa u Družbu Isusovu u Zagrebu. Poglavari ga, nakon redovničke formacije, šalju na studij filozofije i teologije u Njemačku i Belgiju. Za svečenika je zaređen 24. kolovoza 1936. u Louvenu.
Družba mu povjerava razne i odgovorne dužnosti: od duhovnika i i direktora u poznatoj gimnaziji u Travniku, odgajateljskih službi u Dubrovniku, Zagrebu, Đakovu. Niz godina bio je profesor u Đakovu, Zagrebu, Zadru, Rijeci. Sedam godina bio je župnik u Turnju, pastoralno je pomagao u više župa Zadarske nadbiskupije. Bio je poznati duhovnik kako redovnica, svečenika, tako i laika.
Osnovao je u vlastitom narodu redovničku družbu, koju stavlja pod zaštitu Marije Kraljice svijeta.
Svoje planove i odluke donosio je pred svetohraništem, gdje je svakodnevno molio.
Uz sestarsku družbu osnovao je podružnicu Marijine blagoslovne zajednice. Preko 600 članova MBZ svaki dan moli za Crkvu, svečenike i potrebe Svetoga Oca.
Revno je nastojao da što više obitelji upozna i uzljubi Mariju. Mnogi ožaloščeni, očajni, siromašni dolazili su Patru i tražili utjehu, pomoć, toplu riječ. Nikad nikoga nije odbio. Bio je čvrsto uvjeren da svaki čovjek može pomoći Kristovoj Crkvi. Sve je pozivao na apostolat: od najmladih do najstarijih, od neukih do najučenijih.
Zauzeto je radio na izdavačkoj djelatnosti. Na hrvatski je preveo preko trideset knjiga za duhovni život laika, redovnica i svečenika, pisao mnoge članke, u kojima je poticao vjernike na krepostan kršcanski život.
Umro je u kući sestara Družbe Kraljice svijeta u velikoj Gorici, 27. kolovoza 1988. godine. Ispraćen velikim brojem svečenika, časnih sestara i vjernika, pokopan je na Mirogoju 30. kolovoza.

25. godišnjica smrti oca Ivana Jägera

Sestre su posjetile grob oca Utemeljitelja na blagdan Svih svetih.  Molitvom, upaljenim svijećama i cvijećem sa zahvalnošću prisjetile se velikih dijela koja je za nas učinio.

Pošaljite nam e-mail:

Veselimo se Vašoj poruci, hvala.

Not readable? Change text. captcha txt