u Družba Sestara Kraljice svijeta
Velika Gorica, 05. 01. 2022.
„Oče! Hoću da i oni koje si mi dao budu gdje sam ja, da i oni budu sa mnom“ (1Iv 17,24).

Poštovani župniče, poštovana rodbino i prijatelji naše sestre Anđe, drage sestre…

Isusova posljednja i najveća želja je da one koje mu je dao Otac budu ondje gdje je On, da budu s Njim. Svaka smrt je trenutak kada čovjek završava vrijeme svoga zemaljskoga hoda i prelazi u vječnost, stalni zagrljaj nebeskog Oca. Lijepo je rekla sv. Terezija Avilska: „Ne treba se kap bojati ako padne u more. Postaje more“. S tom vjerom, mi se danas opraštamo od naše sestre Anđe Brkić, čija se životna svijeća ugasila u večernjim satima 02. siječnja 2022. godine. I predajemo je u naručje Božje. S. Anđa Brkić rođena je 30. prosinca 1933. godine, u Vukanovićima kod Kaknja u Bosni i Hercegovini, od oca Ivana i majke Mare rođene Dusper. U Družbu sestara Kraljice svijeta je došla sredinom 1967. godine. Vječne zavjete položila je 21. ožujka 1982. godine u Velikoj Gorici.

Dolaskom u Družbu, s. Anđa je obavljala  razne kućne poslove u: Savskom Gaju, Splitu, Botincu, Dubravi, Tovarniku i Višnjevcu. Jedno vrijeme je radila u Alkovenu, u Austriju kod djece oštećene u razvoju. Početkom 2016. godine imala je moždani udar zbog čega je ostala djelomično nepokretna te je smještena u Dubravu zbog intenzivne njege. S. Anđa je preminula u 55. godini redovničkog života. Vjerujemo da ih je vjerno i s potpunim predanjem živjela.

I dok zahvaljujemo Bogu za dar života s. Anđe i sva dobra koje je Bog preko nje učinio, molimo Boga, Gospodara života da našu sestru primi u svoj zagrljaj.

Pokoj vječni daruj joj Gospodine…

Govor s. Terezije Šarčević, vrhovne voditeljice
Velika Gorica, 13. siječanj 2022.

Poštovani župniče, poštovani don Tomislave, poštovana rodbino i prijatelji s. Mare, drage sestre!

         U molitvi i s čvrstom vjerom da nas je Bog otkupio smrću i uskrsnućem svoga Sina ispraćamo našu dragu s. Maru Ljuban na vječni počinak i molimo da joj Gospodin bude milostiv i da joj udijeli radost vječnog blaženstva.

Njezini posljednji dani života od 23. prosinca 2021. do preminuća bili su vrlo teški, uzrokovani opakom bolešću korona virusom, prikovana na bolesnički krevet u kliničkoj bolnici Dubrava, njegovan od bolničkog osoblja na čemu smo im vrlo zahvalni.

11. siječnja 2022., u večernjim satima s. Mara se preselila u vječnost gdje će navijek gledati lice svoga Stvoritelja i otkupitelja u kojeg je vjerovala i cijelim svojim bićem ga ljubila i posvetila svoj život u redovničkom zvanju. S. Mara Ljuban rođena je 04 ožujka 1932. godine, od oca Stjepana i majke Božice rođ. Krešić u mjestu Bajovci – župa Hrasno, BIH. U Družbu sestara Kraljice svijeta dolazi 1971. g., vječne zavjete je položila 28. veljače 1982. u Njemačkoj.

         Redovnički život i hod s. Mare je vrlo bogat i intenzivan. Različite službe i dužnosti koje su joj bile povjeravane: kuharica, krojačica, njega starih i bolesnih , rad s djecom s posebnim potrebama i ostali kućni poslovi;  počevši od Splita, Dubrave, Velike Gorice,  Ladislava, Austrije, Njemačke. Sva ova mjesta, sve službe i zaduženja gdje je djelovala govore o njezinoj vjeri i poslušnosti, o njezinoj spremnosti prihvatiti svaku novu službu kao izraz Božje volje u njezinu životu.

 Čitamo kod Siraha (11, 20): “Ustraj u dužnosti svojoj i neka ti je mila, i u svojem radu ostari!“ Uistinu ovaj redak se može primijeniti na s. Maru. Uzdala se u Gospodina i poletno ustrajavala u svim dužnostima. Resi je životni elan, posebna energija i volja za životom, radom, molitvom. Točnošću u izvršavanju dnevnog reda, redovno je pratila sva zbivanja i događanja u Crkvi. Imala je svoje posebne trenutke  molitve za sve potrebite, bolesne, mlade, za svećenike, duhovna zvanja, za svoju rodbinu i cijelu Crkvu.

Njezino putovanje na ovoj životnoj stazi je završilo, a tragovi su ostali u nama i u vječnosti. I u ovim trenutcima oproštaja sa dragom našom s. Marom prazninu njezine odsutnosti ispunjavamo sigurnošću otkupljenja i vjerom da iza svakog ljudskog života stoji nedokučivi Božji promisao i da smrt nema posljednju riječ. Ona je već stala pred Kralja kraljeva, Njegovo milosrđe već ju je zagrlilo. Neka je pridruži svojim izabranima u radosti gledanja Božjega lica i neka je nagradi za svako strpljivo podneseno trpljenje i redovničko služenje.

         Draga s. Maro, tvoja čežnja za susretom s Gospodinom se ostvarila. Zahvalni smo Dragom Bogu što te podario našoj redovničkoj zajednici, hvala ti za sve molitve i žrtve, za tvoju revnost i gorljivost, za tvoje neumorno služenje i predanje Bogu i svojoj redovničkoj zajednici.

O, Kriste, Kralju svemoćni, Ti ostan smrti uništi, da slavu Ocu pribaviš i nama diku nebesku.

I sestru našu primi sad, jer u te se uzdala, u Očevu da kraljevstvu svu vječnost bude blažena. Amen

Neka ti je pokoj vječni!

Govor s. Terezije Šarčević, vrhovne voditeljice
Preporučeni postovi
Pošaljite nam e-mail:

Veselimo se Vašoj poruci, hvala.

Not readable? Change text. captcha txt