u Družba Sestara Kraljice svijeta

Krašić, grad Hrvatskih velikana, na poseban način blaženog Alojzija Stepinca.  06. travnja 2019.,  sestre iz svih zajednica, radosno se uputiše na dogovoreni susret u Krašiću. Susret je počeo s pobožnošću Križnog puta, kojeg su vodile sestre i uzoriti Kardinal s biskupima:  pomoćni zagrebački biskupi Ivan Šaško i Mijo Gorski, umirovljeni križevački vladika Nikola Kekić, umirovljeni vojni biskup Juraj Jezerinac te domaći župnik Ivan Vučak. Postaje Križnog puta čitale su sestre iz raznih zajednica.  Uslijedilo je predavanje o suradnji blaženog kard. Alojzija Stepinca i sestara u Krašiću, što je prikazala s. Katarina Penić Sirak, sestra Družbe Služavke Malog Isusa. Bio je to iscrpan izvještaj sa prikazom zadivljujuće suradnje koja je omogućavala Kardinalu Stepincu da, iako zatočen, ima vezu sa svojim svećenicima i narodom. Prije sv. Mise bila je mogućnost za samkrament Pomirenja.

Središnji događaj hodočašća bilo je euharistijsko slavlje, koje je u župnoj crkvi Presvetog Trojstva predvodio kardinal Bozanić. Na početku homilije, Kardinal se osvrnuo na evanđeoski ulomak u kojem pred optužbama, koje očito nemaju opravdanja, Nikodem svojim poštenjem pokušava obraniti Isusa pa i sam biva zahvaćen optužbom. Oni koji napadaju odaju dojam da su sigurni u svoje stavove i u svoja tumačenja prošlosti, ali se pritom zapravo zatvaraju istini i budućnosti, kazao je kardinal. Drage sestre redovnice, Isus koji je put, istina i život, ne dopušta ravnodušnost i traži našu odluku. U tome je smislu donio mač. Zapravo je njegov križ razdjelnica po kojoj se ostvaruje novo zajedništvo, građeni na istini.

Kardinal je istaknuo kako je posebno vrijedno u današnjem evanđeoskom ulomku prepoznati podudarnost glavnih crta odnosa svećeničkih glavara i farizeja prema Isusu s onime kako su se vlasti, posebice komunističke, odnosile prema nadbiskupu Stepincu. Kao ni Isusa, nadbiskupa komunisti nisu uhitili odmah nakon što su preuzeli vlast, jer su dobro znali da za to nema temelja i da je narod uz njega. Trebalo je napraviti spletku i zaplašiti one koji bi svjedočili njemu u prilog. No u konačnici se potvrdilo da, poput Isusa, kršćanski sveti mučenici svoj život daruju.

Govoreći o Krašiću kao školi otajstva života i otajstva kršćanskog i redovničkog poziva, kardinal Bozanić napomenuo je kako su redovnice prisutne u blaženikovu životu kao neodvojiva sastavnica njegova životnog puta, službe i mučeničkog svjedočanstva.

Danas zahvaljujemo Gospodinu na daru redovnica koje su vjerno živjele svoj poziv, prateći molitvom, življenjem svoje karizme, blizinom i svekolikom pomoći kardinala Stepinca. Sigurni smo da blaženi Alojzije svojim blagoslovom prati redovnice i danas, pozivajući da se utječemo Gospodinu po njegovu zagovoru, naglasio je kardinal Bozanić. Blaženi Stepinac  je uvijek naglašavao duhovne vrednote i savjesno poštovanje redovničkih pravila, u borbi protiv duha Zloga, završio je kardinal.

Prije završnog blagoslova predsjednica Hrvatske redovničke konferencije s. Ana Marija Antolović zahvalila je kardinalu Bozaniću što je inicirao to hodočašće te uime svih redovnica poručila kako će i dalje moliti za pastire Crkve, posvećene osobe, kao i za naše obitelji.

Uslijedilo je zajedničko fotografiranje.

Preporučeni postovi
Pošaljite nam e-mail:

Veselimo se Vašoj poruci, hvala.

Not readable? Change text. captcha txt