u Družba Sestara Kraljice svijeta

07. prosinca 2013. u Dubravi, sestre Zagrebačke regije su imale svoju mjesečnu duhovnu obnovu, koja je započela molitvom Trećeg časa.

O. Marko Matić, isusovac imao je predavanje o ‘Bezgrešnom začeću Marijinu’. Uz detaljni povijesni prikaz  istraživanja o Mariji i stvaranju dogmi, koje su mukotrpno nastajale, o. Marko je zaključio:

“Iz kristološko-soteriološkog razmišljanja prvih stoljeća nastale su prve dvije marijanske dogme, dogma o njezinu djevičanstvu i bogomajčinstvu. Paralelno s razmišljanjem crkvenih otaca o Marijinu djevičanstvu i bogomajčinstvu provlači  se kroz prvo tisućljeće i razmišljanje o njezinoj svetosti i savršenosti, ali još ne i o njezinoj bezgrešnosti u smislu kasnije dogme. Glavna zapreka vjeri crkvenih otaca i teologa kroz stoljeća u Marijino Bezgrješno začeće bilo je vjersko uvjerenje o univerzalnosti istočnog grijeha, njegovo vezivanje uz čin rađanja u požudi te univerzalna potreba otkupljenja. Odvojivši istočni grijeh od čina rađanja u požudi, ustvrdivši, da je Krist svojom smrću zadovoljio i za one koji su živjeli prije njega, sv. je Anselmo Canterburyjski na početku drugog tisućljeća pripravio put Duns Skotovu rješenju i kasnijoj dogmi Bezgrješnog začeća. Duns Skot je kao nitko prije njega uspio spojiti univerzalnu potrebu otkupljenja i Marijino Bezgrješno začeće; i ona je otkupljena, ali na savršeniji način nego drugi ljudi, ona tako da je sačuvana od grijeha (redemptio praservativa), a svi drugi ljudi oslobođeni (redemptio liberativa). Papa Alexandar VII. primjenjuje taj najsavršeniji način otkupljenja na Marijinu dušu, a Pio IX. na Mariju kao osobu, tako da dogma ima personalistički karakter.”

Iza dubokih misli o našoj majci Mariji, uslijedila je sveta misa u kućnoj kapelici. Uz objed i međusobnu izmjenu misli, završili smo svoj mjesečni susret.

 

 

Preporučeni postovi
Pošaljite nam e-mail:

Veselimo se Vašoj poruci, hvala.

Not readable? Change text. captcha txt