u Družba Sestara Kraljice svijeta

Susret Vrhovnog vijeća Družbe i odgovornih sestara (19. – 20. 04. 2017.)

Družba nastoji svake godine okupiti svoje sestre kako bi zajednički duhovno se obogatile i izmjenile misli o životu i radu. Ove godine nam je dobro došlo proljetno ferije, tako da smo iza bogatstva Velikog tjedna i Uskrsa, radosno se okupile i kroz dva dana intezivno živjele svoje zajedništvo.
Prvi dan nam je, dopodnevni voditelj bio don Stjepan Bolkovac salezijanac, koji nas je obogatio svojim radosnim svjedočenjem redovništva ali i stručnim razmišljanjem o životu Bogu posvećenom. Susret smo počeli molitvom Trećeg časa, uslijedila je prezentacija „Izuj obuću“, a zatim predavanje Posvećeni život.
Kako je važno izuti obuću kada ulazimo u srce, život svoje sestre, brata, bližnjega. Ne grubo, ne nepromišljeno ili bezosjećajno ulaziti, sa svojim osudama, predrasudama, oboružana lošim mislima, nego nježno, bosa, kako ne bi ostavila tragova na srcu svoje sestre. Kako je važno razmišljati i paziti kakvim putovima hodimo i kakve tragove u bližnjemu ostavljamo. I Bog je rekao Mojsiju: „Izuj obuću, mjesto na kojem stojiš, sveto je tlo.“ Tako i mi, sjetimo se kada govorimo o bližnjemu, da je on sveto tlo, stan Duha Svetoga. Tada ćemo sigurno, biti vrlo pažljivi i puni ljubavi za bližnjega, a tada ćemo i Zapovijed ljubavi u potpunosti izvršiti.
Redovničko posvećenjeje dar samih sebe, potpun, slobodan, Bogu u Kristu, za Crkvu u apostolskoj zajednici.
I sv. Augustin kaže: “Sam čovjek, posvećen u Božje ime i predan Bogu kao onaj koji je umro svijetu i živi Bogu, je “žrtva” (de Civ. Dei, L. X. cap. VI).
Zavjeti ostvaruju na potpun i stvaran način ovaj “dar samih sebe”:
-Čistoća: dar tijela i srca (Rm 12, 1)
-Siromaštvo: dar dobara i radne snage kojom se postižu druga dobra (besplatni dar ili za zajednicu).
-Poslušnost: raspoloživost života i volje.
U redovničkom životu Krist je sve: Posrednik, Motiv, Model.
– Posrednik: Samo Krist može učiniti prihvatljivim Bogu naš dar čineći ga svojim darom snagom našega ucjepljenja u Njega.
– Motiv: Posvećujemo se Bogu:
▪ jer je Krist utemeljio redovnički život;
▪ jer biramo Njega kao jedinu ljubav nepodijeljenim srcem;
▪ jer želimo potpuno ostvariti njegovo otkupljenje u nama i u drugima.
– Model: Nasljedovanje Krista je vrhovna norma redovničkog života” (PC 2). Zbog toga redovnicima je želja “da po vršenju redovničkih savjeta, slijede s većom slobodom Krista i nasljeduju ga izbližega “ (PC intr.).
Svojim životom su znak potpune raspoloživosti prema Bogu, prema Crkvi i prema braći i sestrama”.
U bogatstvu tih riječi i razmišljanja, sestre su slavile Euharistiju koju je predslavio don Stjepan.
Uslijedio je zajednički ručak.
Oko 14,30h uslijedio je rad koji je vodila Vrhovna voditeljica s. Terezija Šarčević. Bogatstvo našega redovničkog života, rada, izmjena misli, učinili su da uvidimo što možemo bolje na dobro bližnjaga i cijele Crkve.
U drugom danu, uz dopodnevni rad, sestre su hodočastileu svetište sv. Josipa u Karlovac. Iza pobožnosti sv. Josipu, sestre su pohodile grob vlč. Josipa Frkina u Samoboru (dugogodišnjeg suradnika sestara) i Oca Ivana Jegera, našeg Utemeljitelja na Mirogoju.

Preporučeni postovi
Pošaljite nam e-mail:

Veselimo se Vašoj poruci, hvala.

Not readable? Change text. captcha txt