u Udruga Prijatelja blagoslova

Subota je poseban dan u tjednu kada se kreće na posebna putovanja. Članovi naše Udruge Prijatelji blagoslova Marije Kraljice svijeta iz Velike Gorice su već neko vrijeme planirali pohod na hrvatski istok, tamo gdje su naši HEROJI. U Tovarniku je ogranak naše Udruge koji je vrlo aktivan u svojoj župi. Računali smo da je negdje na toj ruti i svetište naše Majke Marije – u Iloku. Tako smo spojili sve zajedno i krenuli u ranim satima kako bi stigli na sva odredišta na vrijeme. S. Lucija je sve dogovorila te smo mogli opušteno, moleći, pjevajući, razgovarajući izvršiti svoj plan.
Crkva u Vukovaru je naše prvo odredište. Žalosno ali istinito, da ni Bog ni Gospa nisu pošteđeni razaranja, i ako su to samo kipovi, slike i Raspelo, paralo je srce kao da su Boga izravno pogodili. Strašna je spoznaja da postoji čovjek ili mnogo njih kojima ništa nije sveto. Kako onda neće mučki ubijati nevine ljude, ranjene, malu djecu itd. Ono što smo vidjeli u bolnici, neopisivo je. Sve što bi rekli umanjilo bi njihovu bol i trpljenje, kao i požrtvovnost ljudi koji su tada bili na braniku Hrvatske.
Posjet Memorijalnom groblju i Ovačari, pobudio je u nama duboki osjećaj zahvalnosti, poštovanja i ljubavi. Veliki dio hrvatske mladosti je tamo pokopan u želji da mi slobodno hodamo ovom zemljom. Bilo bi dobro kada bi to znali cijeniti i imali na pameti da ono što se krvlju brani ne uništava se tako lako, kao što se sada čini.
U Tovarniku smo slavili svečano Euharistiju koju je predslavio župnik, vlč. Stjepan Vukovac uz sudjelovanje članova Tovarničkog ogranka. Uslijedilo je druženje uz ručak koji su nam domaćini pripremili. Bilo je to radosno druženje i međusobno upoznavanje.
Završetak našega puta bio je u svetištu Gospe Ilačke ili kako neki kažu u “Slavonskom Lurdu”. Molitva, pjesma, obilazak oko oltara i oproštaj uz pokoju suzu. Ipak je to naša Majka koja čuje sve naše molitve i briše suze.
Sretno, radosno, opet uz pjesmu i molitvu vratišmo se u svoje domove, noseći blagoslov Božji, zagovor Majke Marije i svjedočanstvo života naših BRANITELJA. Jer ‘Nema veće ljubavi od ove, da tko svoj život dade za svoje prijatelje’…! Neka im je hvala i slava.

Preporučeni postovi
Pošaljite nam e-mail:

Veselimo se Vašoj poruci, hvala.

Not readable? Change text. captcha txt