u Udruga Prijatelja blagoslova

 

ADVENTSKA DUHOVNA OBNOVA UDRUGE PRIJATELJA BLAGOSLOVA MARIJE KRALJICE SVIJETA – SPLIT

U tiho sunčano subotnje jutro, 07.12,2013., 16 članova naše Udruge prijatelja blagoslova Marije Kraljice svijeta sastalo se u samostanu sestara Družbe Kraljice svijeta na Brdima u Splitu na adventsku duhovnu obnovu. Sestre na čelu s našom s. Karmelom Crnčević srdačno su nas dočekale.

Obnovu je predvodio otac Smiljo, karmelićenin iz župe Kamen. Tema njegova predavanja bila je “Molitva”. U ovom vremenu iščekivanja Isusova rođendana, otac  Smiljo posvijestio nam je što znači molitva te kako i zašto moliti. Pozorno smo slušali njegove riječi koje su ulazile u naša srca. Jednostavnost izričaja i smirenost njegova bića plijenila je naša bića toliko željna duhovnog preporoda. Molitva treba proizilaziti iz srca otvorenog Gospodinu, iz srca koje je puno djetinjeg povjerenja prema Njemu, povjerenja da ga možemo i smijemo zvati ne samo Ocem nego i Tatom. Naš život treba biti prava slika onoga u koga vjerujemo i kome se molimo. Boga nitko nikada ne vidje – ali on nam je poslao svoga sina Isusa, koji je uzevši svoje ljudsko obličje postao nama sličan u svemu, osim u grijehu. Isus je slika Boga nevidljivoga. Njega trebamo nasljedovati, jer njemu služiti znači kraljevati. Kraljevati u istini i pravdi, ljubavi i miru sa svima oko sebe. Ali ne samo s dobrima nego i s onima koji drugačije misle. Isus je prisutan u svakom čovjeku. Trebamo moliti za svoje neprijatelje, trebamo ne samo oprostiti učinjenu nepravdu, već je trebamo i zaboraviti.

Naša srca trebaju biti otvorena Gospodinu, njegov način života mora biti vidljiv u našem svakodnevnom životu, u obitelji, na radnom mjestu, pogotovo ako ga svakodnevno primamo u svoje srce u sv. Euharistiji.

Trebamo pomagati jedni drugima bez rezervno. Jedna članica iznijela je svoje iskustvo nesebičnog pomaganja kolegici da ostvari radni odnos. Tu se ostvaruju Isusove riječi –“Ustrajno molite i dat će vam se! Tražite i naći će te! Kucajte i otvorit će vam se! Jer svatko tko moli prima, tko traži nalazi, a otvara se onomu koji kuca!” (Lk 11, 9-11).

Bogu je zbilja sve moguće – samo trebamo dati svoj apsolutni pristanak, kao i Marija “Neka mi bude po tvojoj riječi!” (Lk 1, 38).

Nakon predavanja otac Smiljo je u samostanskoj kapeli služio sv. misu. U svojoj homiliji potaknut Isusovim riječima “Molite Gospodara žetve da pošalje radnike u žetvu svoju.” (Mt 9, 38) zamolio nas je da svatko od nas izabere određenu molitvu te da je svakodnevno moli na nakanu za nova duhovna zvanja u Družbi Kraljice svijeta, kako bi ova Družba i dalje nastavila svoje djelovanje i poslanje u svijetu. Na kraju Euharistijskog slavlja izmolili smo zajedno blagoslovne zazive i molitvu našoj nebeskoj majci – Kraljici svijeta.

Nakon duhovne okrepe slijedila je i okrepa tijela zajedničkim ručkom i druženjem uz kavu i kolače.

Prije odlaska kući pozdravili smo našu Nebesku Majku molitvom radosnih otajstava krunice i zahvalnom pjesmom “Poslan bi anđel Gabrijel”.

Vjerujem da su riječi koje nam je otac Smiljo uputio pale na plodno tlo naših srdaca te da će donijeti obilat rod u ljubavi prema našim bližnjima.

Hvala dragom Bogu i našoj s. Karmeli koja nam je omogućila ovaj duhovni susret i rast u vjeri. Proveli smo zbilja prekrasan dan u molitvi, slavljenju Euharistije i veoma lijepom druženju.

Podpresjednica Udruge Vanja Martinac

 

 

 

 

 

Preporučeni postovi
Pošaljite nam e-mail:

Veselimo se Vašoj poruci, hvala.

Not readable? Change text. captcha txt